5.1 Kapitaldekningsregelverket

Kapitaldekningsregelverket har som formål å styrke stabiliteten i det finansielle systemet gjennom et mer risikosensitivt kapitalkrav, bedre risikostyring og kontroll, tettere tilsyn og mer informasjon til markedet.

 

Kapitaldekningsforskriften bygger på tre pilarer:

 

Pilar 1 – Minimumskrav til ansvarlig kapital

Pilar 2 – Vurdering av samlet kapitalbehov og tilsynsmessig oppfølging (ICAAP)

Pilar 3 – Offentliggjøring av informasjon


Sparebanken Møres kapitaldekning er beregnet i henhold til metodene angitt nedenfor. Styret i Sparebanken Møre legger til grunn at konsernet skal være godt kapitalisert, både under lavkonjunkturer og høykonjunkturer. Kapitalvurderinger (ICAAP) gjennomføres årlig, og konsernets kapitalstrategi er basert på risiko i virksomheten, hvor effekten av ulike stresscenarioer er tatt hensyn til.

Sparebanken Møre sine metoder for å beregne kapitaldekning for regulatorisk formål:

RisikotypePorteføljeRegulatorisk metode
KredittrisikoStater og sentralbankerStandardmetoden
 Lokale og regionale myndigheterStandardmetoden
 Offentlige foretakStandardmetoden
 InstitusjonerStandardmetoden
 Spesialiserte foretaksengasjementGrunnleggende IRB
 Øvrige foretaksengasjementGrunnleggende IRB
 Massemarkedsengasjement med pant i fast eiendomIRB
 Øvrige massemarkedsengasjementIRB
MarkedsrisikoEgenkapitalinstrumentStandardmetoden
 GjeldsinstrumentStandardmetoden
 ValutarisikoStandardmetoden
Operasjonell risikoKonsernBasismetode

EUs kapitalkravsregelverk CRR/CRD IV trådte i kraft i Norge 31.desember 2019 og konsernets beregninger og rapportering av kapitaldekning er i samsvar med dette regelverket. Innføringen av regelverket innebar blant annet at kapitalkravene for utlån til små og mellomstore bedrifter (SMB) ble redusert, og at Basel I-gulvet ble opphevet. Finansdepartementet har besluttet at systemrisikobufferen for finansforetak som benytter avansert IRB-metode skal økes til 4,5 prosent fra 31.desember 2020. For øvrige foretak, herunder Sparebanken Møre, skal endringer skje fra 31.desember 2022. Finanstilsynet vil ved neste fastsetting av Pilar 2-kravet i tillegg uttrykke en forventning om en kapitalkravsmargin ut over det samlede risikovektede kapitalkravet.

Minstekravet til ren kjernekapital ved årsskiftet for Pilar 1 er 12,5 prosent. Finanstilsynet fastsatte i 2016 Sparebanken Møres Pilar 2-tillegg til 1,8 prosent. Ved ny vurdering av dette tillegget i 2018 ble det redusert til 1,7 %, dog minimum 590 millioner kroner, med virkning fra 31. mars 2019.

 

Styret i Sparebanken Møre har vedtatt at konsernets rene kjernekapital skal minimum utgjøre 15,2 %. Det legges vekt på at de ulike enhetene i konsernet til enhver tid har tilstrekkelig kapitalisering. I kapitaldekningsregelverket er det innført krav til kombinerte bufferkrav utover minimumskravet til ansvarlig kapital.


Bevaringsbufferen (2,5 %)
skal sikre at bankene bygger kapital i gode tider for å hindre at kapitalen faller under minimumskravet i kraftige nedgangsperioder.

Systemrisikobuffer (3,0 %) skal dempe langsiktig ikke-syklisk system- eller makrorisiko.

Motsyklisk buffer (0,0 - 2,5 %) skal gjøre bankene mer solide og robuste ovenfor utlånstap i en fremtidig lavkonjunktur, og dempe faren for at bankene skal bidra til å forsterke en eventuell nedgangskonjunktur ved å redusere sin kredittgiving. Den motsykliske bufferen var ved utgangen av 2019 på 2,5 prosent, men ble redusert til 1,0 % med virkning fra 13.mars 2020. 

Grafen nedenfor viser det regulatoriske kapitaldekningskravet til Sparebanken Møre. Finanstilsynet fastsatte i 2018 Sparebanken Møres Pilar 2-tillegg til 1,7 prosent, dog minimum 590 millioner kroner, med virkning fra 31. mars 2019.