6.6 Validering

Valideringen gjennomføres minst årlig og det er bankens styre som vedtar endringer basert på valideringsprosessen. Endringer skal videre meldes eller søkes om til Finanstilsynet avhengig av endringens karakter.


Valideringsprosessen består av en kvalitativ validering og en kvantitativ validering, herunder vurdering av anvendelse av IRB-systemet samt etterlevelse av Kapitalkravsforskriften. Resultatene legges frem for valideringskomiteen, som ledes av administrerende direktør, som utarbeider beslutningsgrunnlag for styret. Internrevisor gjennomfører årlig kontroll med IRB-systemet og rapporterer til styret.

 

Nedenfor oppsummeres valideringsresultatene PD-, LGD- og EAD-modellene. Det vises for øvrig til Excel-vedlegget for mer detaljert informasjon.

 

PD-modeller

Konsernet har syv ulike PD-modeller for scoring av kunder. For modellen som benyttes for scoring av massemarkedsengasjement, og i hovedsak boliglånskunder, viser meget god og stabil rangeringsevne, både på kort og lang sikt. Regulatorisk estimert mislighold (PD) har svært stor margin mot faktisk mislighold (DR). Figuren nedenfor viser regulatorisk PD sammenlignet med DR over de siste årene for massemarkedsengasjement.

For PD-modellen som benyttes for kunder innenfor foretaks-porteføljen viser den god rangeringsevne, både på kort og lang sikt. Det er svært god margin mellom regulatorisk PD og DR, både på tvers av risikoklasser og over tid.

  Figuren nedenfor viser regulatorisk PD sammenlignet med DR over de siste årene for foretaksengasjement.

LGD-modeller

Modellen beregner bankens forventede tapsgrad (LGD – Loss Given Default) for kunder som går i mislighold. Det tas bl.a. hensyn til bankens forventede kost­nader, sikkerhetsdekningen i hvert enkelt tilfelle, og i hvor stor grad betjening av engasjementet gjenopptas uten tap (tilfriskningsgrad).  LGD uttrykkes som en prosentandel av engasjementet som forventes tapt ved mislighold, og disse forventningene skal representere økonomiske nedgangstider.

 

For massemarked har modellen god rangeringsevne og vurderes å være tilstrekkelig nedgangsjustert. For IRB-kategorien «Foretak» brukes regulatorisk modell som grunnleggende IRB bank. Denne modellen beregner LGD mellom 35 % og 45 %. Modellen vurderes å ha dårlig rangeringsevne.

  Nedenfor vises regulatorisk LGD mot tapsgrad (TG) for henholdsvis massemarked med pant i fast eiendom og for foretak.

EAD-modeller

EAD er et uttrykk for en kundes forventede eksponering ved mislighold, og består av utestående saldo, og en andel av andre eksponeringer utenfor balansen (utrukket kredittbevilgning, garantier og remburser, lånetilsagn). Denne andelen kalles konverteringsfaktor (KF). KF gir uttrykk for hvor stor andel av utrukket bevilgning som trekkes opp i perioden fra scoringstidspunkt til misligholdstidspunkt.

 

Forholdet mellom forventet og erfart eksponering ved mislighold er volatilt for foretak og varierer historisk mellom 82 % og 98 %. Det vil si at erfart eksponering ved mislighold er mellom 82% og 98 % av forventet volum, noe som viser at anvendt KF er større enn erfart KF.

  For massemarkedsengasjement er forholdstallet mellom 90 % og 100 %. Forholdstallet er mindre volatilt for massemarkedsengasjement enn for foretaksengasjement.