Likviditetsstyring i Sparebanken Møre
Styringen av Sparebanken Møres finansieringsstruktur er fastsatt i en overordnet finansieringsstrategi. Nevnte finansieringsstrategi blir evaluert og vedtatt av styret minimum en gang i året. Strategien gjenspeiler det moderate risikonivået som aksepteres for dette risikoområdet. Her beskrives de mål Sparebanken Møre har for å bevare sin finansielle styrke. Det er definert konkrete rammer på ulike områder for konsernets likviditetsstyring. I Sparebanken Møres beredskapsplan for likviditetsstyring er det beskrevet hvordan likviditetssituasjonen skal håndteres i urolige finansmarkeder.
Grunnlaget for utformingen av finansieringsstrategien er visjonen om å bevare Sparebanken Møre som en selvstendig bank.
Sparebanken Møre er en mellomstor norsk sparebank med avhengighet av det nasjonale og internasjonale fremmedkapitalmarkedet samt risikoavdekkingsmarkedet og det nasjonale egenkapitalmarkedet. Selv om banken og boligkredittforetaket har offisiell rating, gjør ovenstående at banken må ha ekstra fokus på soliditet, likviditet, resultatutvikling og markedskommunikasjon.
Innskudd fra kunder er konsernets viktigste finansieringskilde og konsernet har en innskuddsdekning på 61,8 % ved det siste årsskiftet.
Bankens finansieringsbehov ut over innskudd blir dekket i penge- og kapitalmarkedene. Sparebanken Møre har vektlagt langsiktighet i markedsfinansieringen.
Innskudd fra kunder har økt med 3,2 milliard kroner i 2016. Dette gir en årsvekst for innskudd på 10,8%. Innskuddsveksten er fordelt på 4,7% fra personkunder og 20,1% fra næringsliv og offentlig sektor.
Innskuddene vokste med MNOK 1.768 mer enn utlånene i løpet av fjoråret og bidro til å redusere bankens avhengighet av markedsfinansiering.
Marginene knyttet til Sparebanken Møres og Møre Boligkreditt AS´ innlån i obligasjonsmarkedet steg de første to månedene av 2016 og likviditeten i markedet var svak. Marginutgangen var i perioden sett under ett relativt størst for seniorlån – her så vi også størst inngang fram til sommeren i fjor. Margininngangen ble kortsiktig brutt i forbindelse med brexit, men fortsatte gjennom sensommeren og høsten. I fjerde kvartal økte innlånsmarginene noe gjennom oktober og november bl.a. som følge av usikkerhet knyttet til europeiske banker, men ble noe reversert igjen i løpet av desember.
Refinansieringen av eksisterende lån og finansiering av ny vekst vil fremover generelt tilpasses myndighetskrav som LCR og L1, forsvarlig håndtering av pantsettelse av egne eiendeler og bail-in-regelverket.
I tillegg til rating bidrar blant annet LCR-regelverket til differensiert marginprising av lån fra penge- og kapitalmarkeder, avhengig av emisjonens størrelse.
Sparebanken Møres finansiering i penge- og kapitalmarkedet ble redusert med netto 1,5 milliarder gjennom 2016 og lå ved utgangen av året på om lag NOK 20,4 milliarder.
Ved utgangen av 2016 har Møre Boligkreditt AS emittert obligasjoner (OmF) for om lag NOK 16,0 mrd. Volumet av utstedte seniorobligasjoner ligger på om lag NOK 4,2 milliarder.
Møre Boligkreditt AS har ved utgangen av 2016 utestående fem obligasjonslån av en størrelse som kvalifiserer til Nivå 2A-likviditet i LCR. Møre Boligkreditt AS vil framover utstede og bygge opp flere lån i denne kategorien.
OmF-finansieringen gjennom Møre Boligkreditt AS har vektet gjenstående løpetid på 3,54 år. Seniorobligasjonene har vektet gjenstående løpetid på 1,14 år.
Ratingbyrået Moody’s oppgraderte i mai 2015 Sparebanken Møres rating. Siste kredittvurdering av Moody’s er foretatt 8. februar 2017. Bankens «stand alone rating» (BCA) ligger på baa1. Sparebanken Møres langsiktige deposit-rating ligger på A2 (stabil) og obligasjoner utstedt av Møre Boligkreditt AS er ratet Aaa av Moody’s.