Likviditetsrisiko

Regulatoriske forhold

De siste årene er LCR (Liquidity Coverage Ratio) etablert som en viktig premissgiver for dimensjonering av bankens likviditetsportefølje og kortsiktige likviditetsreserve. Langsiktig finansiering i forhold til illikvide eiendeler (L1) med målsetting minimum 100 % har siden 31.12.2008 vært viktig kvantitativ målstørrelse for vurdering av langsiktighet i finansieringen. Fra 3. kvartal 2014 har Finanstilsynet satt minimumsmålet til 105 %. Minimumsmålet for L2 er fra samme tid satt til 110 %. Fra 2018 vil L1 kunne bli erstattet med den nye indikatoren NSFR (Net Stable Funding Ratio).

Krav til likviditetsreserve og stabil finansiering reguleres i forordning 575/2013 og direktiv 2013/36/EU (CRR/CRD IV). Nevnte direktiv er foreløpig ikke tatt inn i EØS-avtalen.

LCR-regelverket stiller krav til at foretakene skal ha tilstrekkelig likvide eiendeler i forhold til netto likviditetsutgang 30 dager frem i tid i en situasjon med stress i penge- og kapitalmarkedene. NSFR-regelverket stiller krav til at foretakene skal ha stabil og langsiktig finansiering.

LCR (Liquidity Coverage Ratio)

Minstekrav til 60 prosent LCR trådte i kraft i EU 1. oktober 2015. Kravet fases så gradvis inn med 70 pst. fra 1. januar 2016, 80 pst. fra 1. januar 2017 og 100 pst. fra 1. januar 2018

Finansdepartementet fastsatte 25. november 2015 forskrift om endring av CRR/CRD IV-forskriften med regler om et krav til likviditetsreserve (LCR). Reglene var gjeldende fra 31. desember 2015. Reglene vil gjelde på foretaksnivå for Sparebanken Møre og Møre Boligkreditt, samt konsolidert nivå.

Sparebanken Møre innfaser gjeldende krav til likviditetsreserve med minst 70 prosent fra og med 31. desember 2015, minst 80 prosent fra og med 31. desember 2016 og minst 100 prosent fra og med 31. desember 2017. Møre Boligkreditt faser inn gjeldende krav med minst 70 prosent fra og med 30. juni 2016.

NSFR (Net Stable Funding Ratio)

Det er ikke besluttet om NSFR skal innføres som et minstekrav. Det er forventet et lovforslag fra EU-kommisjonen innen utgangen av 2016. Eventuell ikrafttredelse for et minstekrav til NSFR er foreslått fra 2018.

Det er ingen minstekrav til stabil finansiering i dagens regelverk i Norge, men det følger av finansforetaksloven § 13-7 femte ledd at Finansdepartementet i forskrift kan fastsette minstekrav til finansforetaks andel stabil finansiering. I likviditetsforskriften § 5 stilles det et generelt krav til at foretakene har en tilstrekkelig beholdning stabil finansiering.

Modulbasert tilsyn

Modul for likviditetsrisiko (datert 15. januar 2015) består av en veiledning for Finanstilsynets vurdering av institusjonens likviditetsrisikonivå og en veiledning for vurdering av institusjonens system for styring og kontroll av likviditetsrisiko. De fleste indikatorene er av kvantitativ art mens noen vurderinger er kvalitative.

Finanstilsynets vurderinger av likviditetsrisikonivå baseres på følgende tre hovedelementer:

  • Institusjonenes likviditetsbuffer
  • Langsiktighet i finansieringen
  • Diversifisering mht. finansieringskilder og andre forhold

Sparebanken Møre har adoptert foreslått rapporteringsstruktur fra modulen i bankens Risikorapport som månedlig presenters for styret.

ILAAP (Internal Liquidity Adequacy Assessment Process)

Finanstilsynet legger til grunn at ILAAP kan gjennomføres som en del av ICAAP og omtales i ICAAP-dokumentet.

Foretakene skal gjennomføre en prosess for identifisering, måling, styring og overvåking av likviditets- og finansieringsrisiko, samt vurdere likviditetsposisjoner og likviditetsrisiko. Alle kredittinstitusjoner skal utarbeide ILAAP årlig fra og med 2016.

Likviditetsstyring i Sparebanken Møre

Styringen av Sparebanken Møres finansieringsstruktur er fastsatt i en overordnet finansieringsstrategi. Nevnte finansieringsstrategi blir evaluert og vedtatt av styret minimum en gang i året. Strategien gjenspeiler det moderate risikonivået som aksepteres for dette risikoområdet. Her beskrives de mål Sparebanken Møre har for å bevare sin finansielle styrke. Det er definert konkrete rammer på ulike områder for konsernets likviditetsstyring. I Sparebanken Møres beredskapsplan for likviditetsstyring er det beskrevet hvordan likviditetssituasjonen skal håndteres i urolige finansmarkeder.

Grunnlaget for utformingen av finansieringsstrategien er visjonen om å bevare Sparebanken Møre som en selvstendig bank.

Sparebanken Møre er en mellomstor norsk sparebank med avhengighet av det nasjonale og internasjonale fremmedkapitalmarkedet samt risikoavdekkingsmarkedet og det nasjonale egenkapitalmarkedet. Selv om banken og boligkredittforetaket har offisiell rating, gjør ovenstående at banken må ha ekstra fokus på soliditet, likviditet, resultatutvikling og markedskommunikasjon.

Innskudd fra kunder er konsernets viktigste finansieringskilde og konsernet har en innskuddsdekning på 57,3 % ved det siste årsskiftet.

Bankens finansieringsbehov ut over innskudd blir dekket i penge- og kapitalmarkedene. Sparebanken Møre har vektlagt langsiktighet i markedsfinansieringen.

Siden inngangen av 2012 og fram til årsskiftet 2014/2015 falt innlånsmarginene jevnt i dette markedet. I første halvår 2015 så vi en svak oppgang i marginene, men etter sommeren registrerte vi en kraftig økning i endringstakten, akselererende spesielt i annen halvdel av september og etter Norges Banks rentebeslutning. Marginene har steget videre og likviditeten er svak.

Refinansieringen av eksisterende lån og finansiering av ny vekst vil fremover generelt tilpasses myndighetskrav som LCR og L1, forsvarlig håndtering av pantsettelse av egne eiendeler og bail-in-regelverket. Sparebanken Møre vil også framover opprettholde en andel seniorfinansiering i henhold til bail-in regelverk og markedsforventninger.

I tillegg til rating bidrar blant annet LCR-regelverket til differensiert marginprising avhengig av emisjonens størrelse.

Sparebanken Møres finansiering i penge- og kapitalmarkedet økte netto med NOK 2,5 milliarder gjennom 2015 og lå ved utgangen av året på om lag NOK 23,3 milliarder.

Ved utgangen av 2015 har Møre Boligkreditt AS emittert obligasjoner (OmF) for om lag NOK 15,7 mrd. Volumet av utstedte seniorobligasjoner ligger på om lag NOK 6,0 milliarder.

Møre Boligkreditt AS har ved utgangen av 2015 utestående fire obligasjonslån av en størrelse som kvalifiserer til Nivå 2A-likviditet i LCR. Møre Boligkreditt AS vil framover utstede og bygge opp flere lån i denne kategorien.

OmF-finansieringen gjennom Møre Boligkreditt AS har vektet gjenstående løpetid på 4,14 år. Seniorobligasjonene med restløpetid ut over et år har vektet gjenstående løpetid på om lag 1,84 år.

Euromarkedet for Covered Bonds synes tidlig i 2016 å fungere bedre enn et norsk marked som er preget av manglende dybde og lite interesse for lange emisjoner.

Ratingbyrået Moody’s oppgraderte i mai 2015 Sparebanken Møres rating. Bankens «stand alone rating» (BCA) endte på baa1, ingen av de norske regionbankene har høyere kredittrating. Sparebanken Møres langsiktige deposit-rating ligger nå på A2 (stabil) og obligasjoner utstedt av Møre Boligkreditt AS er ratet Aaa av Moody’s.

Likvide eiendeler

Ved utgangen av 2015 utgjorde beholdningen av kontanter og innskudd i Norges Bank 1,05 milliard kroner. Likviditetsporteføljen utgjorde 4,7 milliarder kroner.

For å tilfredsstille gjeldende LCR-regelverk har Sparebanken Møre bygget opp en solid likviditetsportefølje. 87% av likviditetsporteføljen består at AAA-ratede obligasjoner, typiske 0-vektere og obligasjoner med fortrinnsrett. 65% av likviditetsporteføljen kvalifiserer til nivå 1 likvide eiendeler i LCR-regelverket.

Likviditetsporteføljen blir i kapitalkravsberegningen rapportert etter standardmetoden. Risikovektet volum var per 31.12.2015 på 485 millioner kroner.

Likviditetsporteføljen fordelt etter rating pr 31.12.2015
  
RatingMarkedsverdi
AAA4 108
AA+302
AA30
AA-41
A49
A-105
BBB+15
BBB54
Totalt4 704