Note 1
Regnskapsprinsipper
Generelt
Konsernets delårsregnskap er utarbeidet i henhold til
vedtatte IFRS-standarder godkjent av EU pr. 31.12.2017. Delårsrapporten er
utarbeidet i samsvar med IAS 34 for delårsrapportering.
Regnskapet presenteres i norske kroner, som også er morbankens
og datterselskapenes funksjonelle valuta.
Delårsrapporten er utarbeidet i tråd med de regnskapsprinsipper og målemetoder som er benyttet i årsregnskapet for 2016. Det har ikke vært noen vesentlige endringer eller trådt i kraft noen nye standarder i 2017. Det henvises til årsrapporten for 2016 for ytterligere beskrivelse av regnskapsprinsipper.
IFRS 9 trer i kraft 1.1.2018. IFRS 9 introduserer en forretningsorientert modell for klassifisering og måling av finansielle eiendeler, en forventet tapsmodell for nedskrivninger og en ny generell modell for sikringsbokføring. Standarden skal erstatte gjeldende standard IAS 39.
For konsernet Sparebanken Møre vil overgangen til IFRS 9 ha konsekvenser for regnskapsføring av verdiendringer på aksjer som har vært klassifisert som holdt tilgjengelig for salg iht. IAS 39, for regnskapsføring av konsernets verdiendringer på basisswaper som inngår i regnskapsmessige sikringsforhold, samt for beregningen av konsernets tapsnedskrivninger.
Målekategorien Aksjer tilgjengelig for salg med verdiendringer over utvidet resultat opphører å eksistere fra 1.1.2018. Konsernets verdiendringer på aksjer og egenkapitalinstrumenter vil bli innregnet i ordinært resultat fra dette tidspunktet.
Verdiendring på konsernets basisswaper som inngår i sikringsforhold, har til og med 31.12.2017 blitt innregnet i ordinært resultat. Fra og med 1.1.2018 vil verdiendringer på basisswaper som skyldes endringer i basisspreader, bli regnskapsført i utvidet resultat som en sikringseffekt (sikringskostnad).
Tapsnedskrivninger har i henhold til IAS 39 vært basert på objektive bevis for verdifall, en påløpt tap- modell. Tapsnedskrivninger i henhold til IFRS 9 vil fra 1.1.2018 bli foretatt basert på forventet tap (Expected Credit Loss – ECL). Sparebanken Møre har utviklet en ECL-modell med utgangspunkt i konsernets IRB parametere. Beregning av forventede tap for konsernet Sparebanken Møre pr 1.1.2018 medfører en økning i totale tapsnedskrivninger på 6 mill. kroner.
Konsernets egenkapital vil 1.1.2018 bli belastet med 5 mill. kroner etter skatt som følge av ikrafttredelsen av IFRS 9.
Implementeringen av IFRS 9 vil ikke ha noen effekt på konsernets ansvarlige kapital ettersom forventet tap i henhold til kapitaldekningsregelverket allerede overstiger forventet tap i henhold til IFRS 9. Sparebanken Møre vil derfor ikke ha behov for å benytte seg av overgangsregelen.
Note med tabeller som spesifiserer overgangseffektene som følge av ikrafttredelsen av IFRS 9, herunder effektene både på klassifisering og måling, vil bli presentert i årsrapporten for 2017.